Renovatie 

 

 

De Taborkerk is de thuishaven van de Protestantse Gemeente Purmerend. Het gebouw dateert uit de jaren 70 en is volop in gebruik voor zowel de eigen vieringen als concerten en evenementen.
De doelstelling van de recente vernieuwing van de kerk was om het donkere, gedateerde interieur aan te passen aan de liturgische (multi)functionele en esthetische eisen van deze tijd.
De kerkzaal heeft de vorm van een tent. De ruimte wordt gedefinieerd door het enorme zadeldak en de schuin weglopende wanden met aan beide kopse einden grote glaspartijen en het gebrandschilderde raam. Deze bijzondere ruimtelijkheid was in de bestaande situatie nauwelijks te ervaren doordat de ruimte donker en rommelig was. Daarnaast was het podium niet dominant genoeg om een duidelijke positie in de enorme ruimte op te eisen.
 
Ontwerp:
 
Het ontwerp voor de vernieuwing is geinspireerd op de modernistische stroming van eenvoud, licht en ruimte, die ook terug te vinden is in de traditie van protestantse kerkenbouw. De ruimte is teruggebracht tot een eenvoudige witte hoofdvorm, waarin de eikenhouten liturgische elementen, het podium en het bestaande glas-in-lood raam prachtig tot hun recht komen. Door gebruik te maken van een beperkt palet van kleuren en materialen ontstaat een rustige, sacrale ruimte. De nieuw ontstane kerkzaal is ingetogen en tegelijkertijd indrukwekkend, aldus de toelichting van de architect.
Door de ronde vormgeving van de wanden en trappartijen van het liturgisch centrum, vormt deze het natuurlijke zwaartepunt in de ruimte. De gekromde wand boven het podium is zo geplaatst dat ze gebruikt kan worden voor de beamerprojectie, die zichtbaar is vanaf iedere plek in de zaal. Techniek en verlichting zijn zo veel mogelijk weggewerkt, zodat ze de ruimte niet verstoren. De zaal en het podium zijn flexibel in gebruik en opstelling en worden gebruikt voor kerkdiensten, voorstellingen, klassieke concerten, koren, uitvaarten en lezingen. Om de zaal bij kleinere bijeenkomsten optisch te verkleinen is een scherm ontworpen. Deze mondt uit in een gedachteniskapel die de vorm heeft van een slakkenhuis. De kapel is hierdoor tegelijk een onderdeel van de zaal, alsmede een intieme ruimte voor stilte, herdenking en gebed.
 
Meubelen
 
De meubelen zijn in samenwerking met de meubelmaker Tim van Caubergh ontworpen. Het eikenhout en de ronde vormen van het liturgisch centrum komen terug in de meubelen en de kamerschermen. De meubelen zijn opgebouwd uit vele naast elkaar geplaatste latten. Ieder afzonderlijk latje is recht, maar samen vormen en een complex dubbel gekromd vlak. Hiermee verbeelden ze de kracht van de ecclesia, de gemeenschap. Tegelijk verwijzen de meubelen naar de vormen en ordeningsprincipes in de naturu, zo licht de architect de vernieuwing van de kerk toe.
 
Opdrachtgever voor de verbouwing was de Stichting Taborkerk in nauwe samenwerking met de Protestantse Gemeente  Purmerend, architect: Van Kooten Architectuur, aannemer: Gebroeders Winkelaar, meubelmaker: Tim van Caubergh, geluid: Relisound, akoestiek: Het Geluidburo, verlichting: Erco en fotografie: Peter Lipton.

 

 

taborkerkrenovatie

 

(Artikel overgenomen uit Kerkbeheer, oktober 2016)